- Produktinformation
-
Ge ditt omdöme - Storleksguide
Det du behöver
- 1,0 kg socker.
- Jäshink (med kapacitet för 25-30L)
- Någonting att blanda med
-Termometer
- hävert
- 40 x 500 ml flaskor (valfritt)
- liten tratt (valfritt)
- Jäsrör
Inledning
1. Rengör och sterilisera din jäshink, lock och det du skall blanda med. Gör din egen sterilisering genom att följa instruktionerna på påsen.
2. Sätt påsen i varmt vatten i 15 minuter så att innehållet mjuknar.
3. Skär försiktigt upp påsen, ta bort jäspåsen ifrån det torra facket och häll i det flytande koncentratet i din hink. Försök få ut allt från påsen.
4. Koka upp 3 lit. vatten och tillsätt i hinken. Tillsätt 1,0 kg socker och rör tills sockret och ciderkoncentratet är upplöst.
5. Fyll upp till totalt 23 lit. i hinken med kallt vatten och rör noggrant.
6. Kontrollera att temperaturen är under 25°C. Tillsätt sedan påsen med ciderjäst och rör om.
7. Sätt fast locket på hinken och jäsröret, se till så att locket passar perfekt och så att det blir tätt.
8. Placera hinken på en tvättbar yta, det är möjligt att det skummar över under de två första dagarna, så säkerställ att den inte placeras på en matta! Säkerställ så att temperaturen alltid hålls mellan20 - 25°C i 7 dagar.
Att ha god temperatur kontroll är det viktigaste du kan göra för att säkerställa god kvalité på din cider.
För att säkerställa att jäsningen inte tar mer än 10 dagar. När temperaturen är under 20°C, så kommer jäsningstiden att ta mycket längre tid, när temperaturen är under 15 grader slutar jäsningen helt och hållet. Över 25°C kommer kvaliteten på din cider att bli sämre. Kontrollera temperaturen på morgon och kväll för att se till att cidern inte blir för kall på natten.
TA INTE bort locket någon gång under dessa 10 dagar, då riskerar du att förstöra din cider.
9. Smaka av din cider efter 7 dagar. Om det smakar tort gå vidare till nästa punkt. Om det smakar sött, sätt tillbaka locket och låt det jäsa ytterliggare 3 dagar och smaka sedan igen. OBS! Häll aldrig upp cidern i flaskor om jäsningen inte är slutförd, om du är osäker, låt det stå och jäsa ytterliggare några dagar.
10. När du är säker på att jäsningen är färdig, ta ungefär ett halvt glas cider ifrån hinken och
tillsätt cider smaken samt sötningsmedlet i GLASET med cider och blanda noggrant. Häll
sedan innehållet i glaset långsamt tillbaka till hinken medan du samtidigt rör försiktigt i
hinken. Var försiktig så att du inte rör upp rester ifrån botten av hinken. Låt sedan drycken stå i ytterligare 24 timmar.
11. Rengör och sterilisera dina flaskor och hävert med rengöringsmedel.
12. Tappa över cidern till flaskorna och lämna ca 5 cm i flaskorna. Innan du kapsylerar flaskorna, tillsätt en rågad tesked socker per 500 ml flaska.
13. Lagra din cider på en plats med temperatur på 25 - 30°C i en vecka, det är nu som efterjäsning på förslutna flaskor sker så att det blir en god kolsyra i din cider. Placera därefter flaskorna för lagring på ett svalt eller kallt utrymme som t.ex. i en matkällare.
14. Din cider kan drickas så fort det har en klar vätska, men vi rekommenderar en lagingstid på minst 1-2 veckor för ett klarare mer aromatisk cider. Servera kylt och häll långsamt för att undvika att rester ifrån botten överförs till ditt glas. Om din cider inte har några bubblor (koslyra) kan det betyda att du har haft dincider för länge i hinken innan du hällde över det till flaskor. Om du önskar mer bubblor (kolsyra) placera flaskorna på en varm plats med en temperatur på 25 - 30°C i två veckor och vänd dem försiktigt upp och ner med jämna mellanrum för att väcka jästen, och återuppliva efterjäsningen.
Kundomdömen
Andra köpte även:
...